Search for:

Kategorija: Realizovano djelo

Autor: Dijana Vučinić  / DVARP doo

naslov: Vinski podrum Vinarije Mola, Rogami

Investitor: Vinarija Mola

Godina realizacije projekta: 2014–2018

Opis rada

Vinograd Vinarije Mola je lociran sjeverno od Podgorice tačno gdje se završava ravnica i počinju Piperska brda. Ovo je mala porodična vinarija koja je postala lider kada je u pitanju kvalitet vina i inovativnost u proizvodnji. Vinari u Moli ističu kako je kod njih proizvodnja veoma savremena i ponosni su na inovacije i nove metodologije koje koriste u proizvodnji, a služeći se isključivo osnovnim prirodnim resursima. Takvi proizvodi su na primjer prvo biodinamičko vino u Crnoj Gori i bijelo vino koje sazrijeva ispod vode na dnu Skadarskog jezera.

 

Tu smo pronašli inspiraciju i veoma jednostavno iskoristili sve što ova mikro-lokacija ima da ponudi.Vinski podrum je smješten potpuno ispod zemlje. Tako je prirodno izoliran i ušuškan u teren koji je krševit i bogat zemljom crvenicom, pa tako vrlo porozan što je dobro zbog regulisanja vlage. Tlo je ujedno veoma stabilno i bogato mineralima.Ulaz u podrum je jedino što se vidi kad se prilazi podrumu. Objekat je potpuno izgrađen od betona kojem je dodat tamni pigment. Postoje mali otvori sa strane, duž rampe i otvor na krovu koji se koristi prilikom berbe i odlaganja grožđa. Soba za degustaciju nalazi se sa druge strane rampe i ima veliki otvor prema rampi. Veliki sto na sredini je mjesto susreta u vinariji.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.