Search for:

Na Univerzitetu Crne Gore, u prostorijama Rektorata, 20. decembra, dodijeljene su nagrade Božidar Milić za 2021. godinu.

Na otvaranju svečane ceremonije, koja je realizovana neposredno i onlajn, govorili su  predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade, prof. dr Svetislav G. Popović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, te predsjednici žirija za Nagradu po kategorijama: prof. Goran Vojvodić sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr sc. Ljiljana Miletić Abramović  i prof. mr Boris Koružnjak sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U uvodnom dijelu, prof. dr Svetislav G. Popović, govoreći o bogatoj karijeri prof. dr  Božidara Milića istakao je  da je: prof. Milić je jedan od najznačajnijih crnogorskih arhitekata i urbanista druge polovine XX vijeka. Kao redovni profesor na Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu  Univerziteta Crne Gore u podgorici, ostavio je podjednako snažan trag u svim oblastima u kojima je moguće sagledati njegov cjelokupni opus: u arhitekturi, urbanizmu, prostornom planiranju, zaštiti graditeljskog nasleđa i nadasve  u domenu pedagoškog rada. Voljeni profesor, uvažavani profesionalac i kolega, ostaće zapamćen kao čovjek dosljedan struci i putu trasiranom još od studentskih dana, koji je beskompromisno uvjek vodio samo do najkvalitetnijih rješenja i u cilju unaprijeđenja crnogorske arhitekture i urbanizama”.

Nagrade i priznanja za 2021. godinu dodijeljene su u sve tri kategorije: Realizovano djelo, Kritičko-teorijski tekst i Studentski rad.

Ovde možete pogledati sastav žirija za dodjelu nagrade za 2021. godinu, kao i osnovne podatke o članovima žirija.

Nagrada u kategoriji  KRITIČKO – TEORIJSKI TEKST

Nagrada u kategoriji
KRITIČKO – TEORIJSKI TEKST

pripala je arhitekti Slobodanu Bobu Mitroviću za knjigu:

Arhitekta Josip Slade Šilović,
Graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877‒1900.

U obrazloženju žirija istaknuto je da je u nagrađenom djelu na vrlo jasan, a opet naučni pristup, prikazan opus arhitekte koji je ostavio neizbrisiv trag na polju arhitekture i urbanizma u Crnoj Gori. Miletić Abramović je navela da: Nagrada Božidar Milić u kategoriji Kritičko-teorijski tekst predstavlja svojevrstan podsticaj mnogim istraživačima u teorijsko-kritičkom radu, i omogućava da se kroz kontinualno i sinergijsko djelovanje brojnih i različitih pogleda i doprinosa dogode promjene i u samoj praksi, ali i u širem društvenom položaju arhitektonske i urbanističke struke. Pisana riječ nije sama sebi svrhom, ne ostaje u apstraktnoj sferi, već ona uvijek ima značajan uticaj u artikulaciji komunikacije arhitekturom i arhitektonskom kulturom u datoj kulturnoj i društvenoj stvarnosti, naročito dugoročno.

Nagrada u kategoriji REALIZOVANO DJELO

Nagrada u kategoriji
REALIZOVANO DJELO

pripala je arhitekti Ivanu Miloševiću, AIM Studio d.o.o.,za projekat

Iznoseći obrazloženje žirija, prof. Vojvodić, između ostalog, naveo je da je: crnogorski arhitektonski studio AIM  jednostavnim projektantsko dizajnerskim postupcima obuhvatio različite prostorno kulturološke nivoe, gdje primarna uloga šetališta, rive, lungo mare  postaje novi / stari prostor javne scene koji u tradiciji mediteranskog načina života dobija karakter i ugođaj primjeren lokaciji, proporcijama mjesta, a ambijentalni doživljaj tvori simbioza dizajnerskih i prirodnih elemenata. Time su autori posebno doprinijeli očuvanju mediteranske graditeljske kulture, stvarajući kontinuitet koji idejno slijedi vrijednosti postojećeg građenog habitusa istovjetnog u čovjekomjernosti i u dijalogu sa okruženjem”.

Pogledajte: Obrazloženje za dodjelu  nagrade u ovoj kategoriji.

Nagrada u kategoriji STUDENTSKI RAD

Nagrada u kategoriji
STUDENTSKI RAD

dobili su Mirko Popović i MSc Žaklina Nježić za projekat

Interpretirajući obrazloženje žirija, prof. Koružnjak je, između ostalog, naveo: Projekt studenata Žakline Nježić i Mirka Popovića jedno je osvježenje i veselje u svim segmentima arhitektonske discipline. Posebno treba istaknuti sveobuhvatni analitički pristup, programsku kompleksnost postojećih i predloženih novih urbanih i arhitektonskih sklopova, te jednostavnost i suzdržanost u oblikovanju prostorne cjeline Trga Golootočkih žrtava. Ne primjenjujući popularne trendove sveprisutne arhitektonske scenografije, formiranje nekih novih foruma ili agora na pozicijama koje to i nisu, autori nude odmjereno, iskreno i dugoročno rješenje u odnosu na postojeće strukture, prilagodljivo različitim scenarijima budućeg života i razvoja tog dijela Podgorice.

Uručena su i posebna priznanja za tri studentska rada sljedećim autorima: 

Divni STANOVIĆ, Anđeli Dragišić, Aleksandri Čobeljić  za projekat: 

Sari  Stojkanović  za projekat:

Kseniji  Rakočević, Sari Perović,  Nađi  Milaš  za projekat:

Nagrade su uručili ćerka Božidara Milića Vesna Lainović i prof. dr Svetislav G. Popović.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta UCG, prof. dr Svetlana Perović, otvorila je izložbu radova koji su konkurisali za Nagradu Božidar Milić. U svom obraćanju navela je da je važno istaći: “da je prof. Milić, intuitivno, spretno, vizionarski, kontinuirano artikulisao energiju ka komponovanju vrijednih ambijentalnih ostvarenja, materijalne prakse, za buduće generacije, istovremeno djelujući u kompleksnom vremenskom i prostornom kontekstu. U vremenu koji je pratio proces kulturne emancipacije, ali i u vremenu  paradoksalnih pojava i konfrontacija. Nažalost, do danas se nijesmo otrgli od opterećujućih pitanja poput kulturne emancipacije i tranzicije u crnogorskom kontekstu”. Perović je iskoristila  priliku i da ukaže na radikalni trenutak, Virus Covid 19 , paradoksalno velikih dometa, koji već skoro dvije godine transformiše našu fizičku i ukupnu realnost promovišući, pritom, javne prostore kao mjesta socijalne distanciranosti nasuprot socijalnoj interakciji i u toj mjeri dajući prednost alternativnim intervencijama poput taktičkog urbanizma, afirmišući rezilijentnost kao koncept prostorne paradigme, iznad bilo kakvog autorstva. Istovremeno, čini se, da se nikada nije tako iskristalisala transformativna snaga arhitektonske i urbanističke intervencije, kao što je to u aktuelnom trenutku”.  Konstatacijom da se nada da ćemo imati dovoljno snage da iskoristimo zajednički momenat za preispitivanje i recikliranje tradicionalnih projektantskih koncepata i postojeće prostorne paradigme, dekanka je, uz čestitke nagrađenim autorima i ostalim učesnicima, otvorila izložbu.

Dodijeljene  su zahvalnice brojnim partnerima i poštovaocima Nagrade Božidar Milić:  Univerzitetu Crne Gore (UCG), koja je uručena rektoru UCG prof. dr Vladimiru BožovićuMinistarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koju je primio glavni državni arhitekta Mirko ŽižićArhitektonskom fakultetu UCG, Mašinskom fakultetu UCG, Opštini Bar, Radio Televiziji Crne Gore, portalu Dan, kompaniji Čelebić, Knauf, INTERSERVICE CO, MSDuo, Europolis Plus, dr Marti Vukotić Lazar i dr.

Izložba će biti dostupna za sve zainteresovane posjetioce narednih sedam dana.

Sve radove učesnika možete pogledati i ovdje, na našem sajtu

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.