Search for:

Kategorija: Kritičko-teorijski tekst

Autor: Velizar Radonjić

Naslov: Hronika graditeljstva u Crnoj Gori

Izdavač: Velizar Radonjić, Podgorica,

Godina objavljivanja: 2021.

Opis rada

Knjiga „Hronika graditeljstva u Crnoj Gori“, novinara i publiciste Velizara Radonjića, nedavno je izašla iz štampe, a riječ je o jednoj vrsti istorije graditeljskog nasljeđa u našoj državi, inženjerske i graditeljske struke. Autor je i sebe ugradio u ovo obimno enciklopedijsko djelo i dao doprinos pregledu sveukupnog graditeljstva u Crnoj Gori. 

Radonjić je za moto knjige, koja se prostire na skoro 800 stranica velikog formata, odabrao Njegošev stih „Pregaocu Bog daje mahove“. To nije slučajno, jer kako je kazao za Pobjedu, knjigu je počeo da stvara dalekog decembra 1970.godine, u trećoj smjeni na separaciji gradilišta pruge Beograd – Bar u Lutovu, gdje je bio zaposlen. Pobjeda je ranije pisala o njegovom poduhvatu, kada je autor bio u završnoj fazi rada na knjizi. Tada je Radonjić rekao da mu je ovo djelo više od života, te da je knjiga jedinstvena na prostoru ondašnje Jugoslavije po svojoj obuhvatnosti, sadržaju i temi. U knjizi je zastupljeno više od 5.000 imena graditelja, opservacija, interesantnh životnih priča, događaja, ali i aforizama za koje je Radonjić nagrađivan na književnim festivalima.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.