Search for:

Kategorija: Studentski rad

Autori: Divna Stanović

Naslov: Gradski muzej u Podgorici

Godina izrade projekta: 2021.

Opis rada

Projekat Gradskog muzeja u Podgorici na području Trga Golootočkih žrtava, ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju postojećeg kompleksa, uzimajući u obzir sve aspekte koje lokacija nosi sa sobom kao što su ‒ veliki priliv i cirkulacija ljudi i motiv susreta sa gradom. Projekat se bazira na jedinstvu tri aspekta: metabolizma, metamorfoze i simbioze, koji definišu objekat kao apstraktno biće transformacije i rasta. Metaforički okvir ovog projekta je termin organskog koji podrazumijeva zgradu kao živi organizam.

Proces mijenjanja i transformabilnosti koja je inspirisana arhitekturom metabolista, implementirana je kroz dizajn muzeja sa virtuelnom realnošću. Dva glavna pravca koja diferenciraju četiri segmenta funkcionalno nezavisna, proistekla su iz šireg urbanog konteksta kao linije kretanja koje omogućavaju vizuelnu povezanost djelova grada. Presjek ova dva pravca čini natkriveno središte muzeja u kojem se nalaze fleksibilne instalacije, a iz kojeg se može pristupiti pomenutim nezavisnim segmentima muzeja koji podrazumijevaju: 

  1. galeriju sa dijelom za stalnu i privremenu postavku, 
  2. muzej koji takođe posjeduje prostore sa privremenim i stalnim postavkama i video komore,
  3. salu za projekcije, edukaciju i prezentacije kao i restoran, 
  4. biblioteku, knjižaru i prodajni prostor.

Prezentovanje i upoznavanje sa gradom omogućeno je kroz hologramske instalacije kao i digitalno putovanje kroz grad i istoriju, u skladu sa futurističkim dizajnom muzeja. Interakcija sa korisnicima je ostvarena putem dinamične i aktivne strukture. Konstrukciju objekta čini kombinovani sistem, skeletna konstrukcija, ljuska i čelična konstrukcija. Veza konstruktivnih elementa sa staklom ostvarena je preko čeličnih profila a spregovi su upotrebljeni radi ukrućenja i stabilnosti konstrukcije.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.