Search for:

Kategorija: Studentski rad

Autori: Jelena Vučić, Predrag Marsenić

Naslov: kvART (Radoje Dakić)

Godina izrade projekta: 2021.

Opis rada

Zasnovan na analizi sadržaja u užoj i široj okolini, program kvART-a je određen da zadovolji i nadoknadi nedostatak umjetničko-edukativnog sadržaja u okolini i da upotpuni kulturnu ponudu grada, kao i da ponovno aktivira zaboravljeni i napušteni prostor fabrike „Radoje Dakić”. Odnos prema epidemiološkoj situaciji i odgovor na rezilijentnost ogledaju se kroz estetsko-funkcionalnu instalaciju namijenjenu individualnom radu, zamišljenu kroz boksove povezane liftovima, koji se pretapaju iz jedne hale u drugu. Ova upotrebna instalacija osim što služi za čitanje i individualan rad, takođe služi i za prelazak iz veće hale u manju, koja je namijenjena predstavama, izvedbama, filmskim projekcijama itd., a može poslužiti i kao mjesto za posmatranje kulturnih događaja sa prizemlja.

 

Saobraćaj je riješen uvođenjem podzemne garaže.Prostorne cjeline kvART-a, garaže i City Kvart-a su povezane tunelom i svojim ulazima privlače i obične prolaznike da posjete kvart.Zamišljeno je zastupanje potreba svih vidova umjetnosti ‒ muzička, vizuelna, dramska umjetnost, književnost, i njihova prostorna organizacija je određena po vertikali, što naglašavaju i elementi vertikalne komunikacije kao i samo kretanje i dva monumentalna elementa. Prostorni koncept je zamišljen kao igra svedenih i imponirajućih, nekontrolisanih formi. Konstrukcija hale je zadržana, zbog svojih vizuelnih i istorijskih vrijednosti i služi kao noseći element mostova, platoformi za hodanje koje koriste postojeću kranski stazu, i sve to zajedno služi potrebama horizontalne komunikacije i predstavlja tačke za posmatranje kulturnih zbivanja koja se odvijaju u prizemlju-platou kvART plaze.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.