Search for:

Kategorija: Studentski rad

Autori: Sara Perović, Ksenija Rakočević

Naslov: (Co) respond
Prostorno planska (re)organizacija planiranog opštinskog centra Plav, opština Plav

Godina izrade projekta: 2020.

Opis rada

Koncept je proizašao iz razmatranja Plava na nivou opštine. Prve analize koje su započete jesu kontekst grada i zadate lokacije kao i matrice po kojima se razvijao grad. Uočene su tri matrice kroz koje se grad dalje širio, prva u vidu koncentričnih krugova, koja je i zadržana kao početna ideja (re)organizacije grada.Tako da je prethodno pomenuta matrica transponovana.

Na ovaj način su se formirala nova naselja koja će biti u najvećoj mjeri namijenjena turizmu, ugostiteljstvu i sportskim aktivnostima. Spotske aktivnosti će se najviše ogledati kroz pješačke i biciklističke staze, koje do sada nijesu bile dio opštine Plav. Postojeće strukture u potpunosti će se sačuvati, gdje će biti izvršena rekonstrukcija gdje je potrebna i one će postati dio novog projekta. Novoprojektovane strukture naselja uklopiti će se sa već postojećim, kako kroz vizuelne efekte tako i kroz gabaritnost strukture. Jedna od najvećih prednosti projekta jeste upošljavanje stanovništva i mogućnost prodaje tradicionalnih i domaćih proizvoda kao i uzgoj istih.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.