Search for:

Kategorija: Studentski rad

Autori: Mirko Popović, Žaklina Nježić

Naslov: Konkurs za Izradu idejnog arhitektonskog rješenja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru

Godina izrade projekta: 2021.

Opis rada

Polaznim razmatranjem karakteristika lokacije, prepoznata je problematika saobraćajnog pristupa parceli 2286/2, na kojoj je predviđena izgradnja objekta Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

 

Uz sjeveroistočnu granicu parcele prolazi magistralni put Bar‒Ulcinj, sa kojeg je omogućen kolski pristup budućem objektu. Put se nalazi na apsolutnoj koti     18.85 m, dok  se parcela nalazi na koti 16.55 m. Postoji denivelacija u iznosu od 2.30 m, za koju je neophodna rampa nagiba 12%, čija bi dužina iznosila 34.5 m. Umjesto navedenog scenarija, odlučujemo da saobraćajni pristup parceli riješimo na krovu prizemnog dijela budećeg objekta. Na krov se penjemo kraćom i blažom rampom nagiba 10% (savladavamo visinsku razliku od 0.9 m umjesto 2.3 m). Ovakvim potezom stvoren je potencijal za formiranje prostranog dvorišta koje je rasterećeno od bilo kakvog motornog saobraćaja. Osim benefita u vidu značajnog povećanja zelenih površina, razlozi  zbog kojih se ovo potencira leže u konkretnoj potrebi budućih korisnika za prirodnim ambijentom i aktivnostima u prirodi.

 

Za obrazloženje funkcionalnih zona i pojedinačnih prostora neophodno je pojasniti određene specifičnosti u radu dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju.

Saznanja su prikupljana u razgovorima sa stručnjacima iz oblasti defektologije (oligofrenolog i logoped), ali i konkretnih iskustava rada objekata ove namjene u zemlji i inostranstvu.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.