Search for:
u kategoriji Studentski rad

Kategorija: Studentski rad

Autori: Divna Stanović, Anđela Dragišić, Aleksandra Čobeljić

Naslov: Nexus,
Konkurs Ethiopian Satellite preschool (Hiddi and Dillu),
Archstorming + NGO Abay Ethiopia

Godina izrade projekta: 2021.

Opis rada

Fokus projekta predstavlja kombinaciju transponovanih tradicionalnih elemenata etiopske kulture i elemenata prirode. Ovom kombinacijom je postignuta vizija novog prostora koji treba da utiče na razvoj učenika (djece). Osmišljeni prostor čini igralište gdje granice znanja ne postoje, a svaki njegov kutak predstavlja novu mogućnost. Igra i interakcija su glavni motivi  implementirani u svaki segment projekta, bilo da je riječ o djeci, samom objektu, njegovom krovnom pokrivaču ili šarenim zidovima.

Cilj projekta je bio obezbijeđivanje fleksibilnog prostora, mogućnost proširenja po potrebi i želji djece, ali takođe i modifikovanje postojećih prostorija pomoću strukturnih elemenata, kako bi se stvorio odgovarajući ambijent. Dječija igra predstalja instrument za kreiranje prostora sjenki koja će zaintrigirati predškolce i pomoći im da kroz igru nauče više o uticaju sunca, osvjetljenja i prirode.

Pomenuto je postignuto zahvaljujući krovnoj konstrukciji od bambusa, djelimično pokrivenom trskom, čija je uloga da zaštiti od štetnog uticaja sunca. Takva razigrana trouglasta envelopa je struktura koja kreira raznolika prostorna iskustva i aktivira dječiju maštu.Sunce, vjetar, zemlja i voda su ukomponovani u dizajn zbog postizanja energetski efikasnog objekta.Upotrebljivi prostor se sastoji iz tri glavne zone ‒ 1.Multifunkcionalne zone, 2.Zone za igru i 3.Zone za učenje.Ovi djelovi prostora su podijeljeni središnjim glavnim hodnikom ‒ mjestom susreta i interakcije.Zidna konstrukcija je kombinacija betonskog zida i opekarskih blokova radi postizanja potrebne ventilacije.Prozori su projektovani tako da obezbjeđuju zdravu atmosferu i posjeduju drvene zastore kako bi se spriječilo pregrijavanje.

Ovaj prostor svjetlosti, igre, znatiželje i istraživanja predstavljaju cjelinu koja se zove: Nexus.

 

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.