Search for:

Kategorija: Realizovano djelo

Autor: dr Mladen Đurović d.i.a.

Naslov: Objekti stanovanja sa djelatnostima ‒ Faza I, sa podfazama 5a-1, 5a-2, 5c-1, 5c-2 i zajednička podzemna garaža – Univerzitetski centar Podgorica

Godina realizacije projekta: 2021.

Opis rada

Predmetna parcela je sa sjeveroistočne strane oivičena ulicom pozicioniranom ispred Zavoda za geološka istraživanja, a sa jugozapadne strane oivičava je ulica paralelna sa postojećim većim stambenim kompleksom u Studentskoj ulici. DUP-om je predviđeno da se pored dvije postojeće ulice trasira i nova saobraćajnica u pravcu jugozapad – sjeveroistok, čime bi cjelokupan kompleks bio uokviren saobraćajnicama sa tri strane.

Projekat je podjeljen na više faza, gdje se prve dvije faze projekta, zajedno sa svojim podfazama, odnose na stambene objekte sa djelatnostima i pripadajuću garažu. Treća faza projekta odnosi se na poslovni kompleks koji čine kula sa aneksom i garaža. 

Kompleks je sastavljen od dva trakta stambenih objekata sa djelatnostima sa po četiri lamele, između kojih je smješten plato sa zelenilom. U prizemlju ovih traktova predviđeni su trijemovi, duž kojih su smješteni poslovni prostori. Trijemovi orijentisani prema okolnim postojećim objektima širine su 150 cm, dok trijemovi orijentisani prema unutrašnjem dvorištu imaju širinu 350 cm. U cilju bolje povezanosti unutrašnjeg dvorišta i obodnih ulica sa parkinzima, predviđeni su pješački prolazi u oba trakta, a između traktova smještena je podzemna garaža, na čijem krovu su pozicionirane veće i manje žardinjere sa niskim i srednjim rastinjem, kao i parkovski mobilijar.

Vizuelno, stambeno-poslovni traktovi su oblikovani tako da su im fasade razuđene, čime se omogućava igra svjetlosti i sjene. Tako je stambeno-poslovni kompleks horizontalno podjeljen na tri cjeline: prizemlje sa poslovnim prostorima istaknuto trijemom; tipske spratove sa karakterističnom „fasadnom čipkom” ‒ igrom vertikalnih i horizontalnih betonskih elemenata kojima se skrivaju terase; i konačno ‒ potkrovlje koje je istaknuto pergolom.

Ulazi u stambene objekte pozicionirani su duž obodnih ulica.

Materijalizacija fasade izvedena je tako što je prizemlje obloženo kamenim pločama, a na spratovima je izvedena neventilisana kompaktna fasada. 

Objekti u traktovima, koji se rade u prvoj fazi, namijenjeni su stanovanju i poslovanju i svaki trakt je dilatiran na tri mjesta, pa sadrži ukupno četiri lamele. Spratnost je 2G+P+8+Pk. Prizemlje nije izdignuto i u nivou je okolnih trotoara.

Garaža je koncipirana kao podzemna, sa dvije etaže. Iz garaže se direktno pristupa u tampon prostoriju, koja dalje vodi ka vertikalnim komunikacijama stambenih objekata sa djelatnostima, unutar kojih su smještena dva lifta. Unutar garaže smještene su tehničke prostorije namjenjene održavanju objekata.

Prizemlja su namjenjena poslovanju.

Tipski spratovi sadrže stambene prostore, koje čine stanovi različitih struktura, od garsonjera do trosobnih stanova.

Potkrovlja su takođe namjenjena stanovanju, s tim da su u njima smješteni dupleksi sa po dvije, tri ili četiri spavaće sobe.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.