Search for:

Kategorija: Studentski rad

Autor: MSc Olivera Mirković

Naslov: Pobjeći, braniti se ili napasti?
Metamorfoza poluostrva Zorrotzaurre, Bilbao, Španija

Godina izrade projekta: 2021.

Opis rada

Prilikom definisanja koncepta, odnosno prilikom izrade idejnog rješenja, cilj je bio obogatiti i oplemeniti ne samo ostrvo Zorrotzaurre, već grad Bilbao, i to u sadržajnom, funkcionalnom, strukturnom, oblikovnom, estetskom, duhovnom, psihološkom i drugom smislu, a sve u svrhu zadovoljavanja potreba korisnika prostora.

 

Nakon analitičko-teorijskog istraživanja, upoznavanja sa strukturom i karakterom projektnog zadatka i nakon analize postojećeg stanja prostora u kojem se interveniše, uslijedilo je definisanje konceptualnog plana transformacije predmetnog područja, razrada koncepta i distribucija funkcija, sadržaja i namjena u prostoru. Zbog svog vrlo specifičnog položaja unutar grada Bilbaa, ostrvo Zorrotzaurre posmatrano je kao urbani šav – Costura Urbana, tj.kao prilika za uspostavljanje kohezije između svih djelova grada. Napušteni prostori grada, kakvo je i ostrvo Zorrotzaurre, svojom nedefinisanošću predstavljaju platformu za različite eksperimente u domenu korišćenja.Shodno tome, širok je spektar mogućnosti njihove upotrebe u kontekstu razvoja savremenog urbanog grada. Zato, polazeći od ovakvih premisa, kroz dinamičan pristup regeneraciji, planiranju, projektovanju i upravljanju prostorima, cilj je bio iskoristiti potencijal takve sredine i formirati živ, siguran i prepoznatljiv javni prostor. Cilj je bio formirati javni prostor koji će, s jedne strane, biti duboko u korelaciji sa kontekstom, a sa druge strane uspostaviti promjene u životnoj sredini i poslužiti kao primjer za nove standarde koji pomjeraju granice postojećih. Jer, jasno je da globalni procesi, promjenjivost, dinamičnost i složenost svijeta u kojem živimo zahtijevaju autentična, inovativna i smjela urbanističko-arhitektonska rješenja. Rezultat takvih rješenja je neki novi identitet, nova energija.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.