Search for:

Kategorija: Realizovano djelo

Autori: Rifat Alihodžić, d.i.a., Jasmina Salković, d.i.a., Elvira Muzurović, d.i.a.

Naslov: Poslovni objekat Kuća maslina

Godina realizacije projekta: 2021.

Opis rada

Objekat „Kuća maslina” namijenjen je udruženju maslinara Crne Gore kao administrativni i edukativni centar.Zamišljen je i kao mjesto susreta turista i ljubitelja proizvoda ploda masline.Ujedno je omaž stablu masline, čija starost prelazi dva milenijuma a nalazi se upravo u Starom Baru.

Raspoloživa lokacija, projektni program, specifična konfiguracija terena, istorijsko jezgro utvrđenog grada i vernakularna arhitektura iz okruženja uočeni su kao materijal iz kojeg se može komponovati originalan prostorni sklop.Arhitektonski izraz realizovan je po principu „grupne forme” kroz koju se, u svim pravcima, prožima prostor bogat vizuelnim sekvencama. Sve je to u vezi sa zatečenim urbanim tkivom i tradicionalnom postavkom starogradskih dvorišta, sastavljenih iz više objekata, koji međusobnim odnosom grade uvijek originalnu, funkcionalnu i estetsku cjelinu.

Projektnim rješenjem je ostvarena kompozicija od dvovodnih i jednovodnih krovova koji se kombinuju sa ravnim dijelovima u funkciji nadstrešnica i terasa. Uvedene su i pergole kao neizostavan element zatečenog vokabulara. Dvorište je natkriveno, zbog zaštite od sunca i kiše, osim kružnog otvora koji omogućava rast masline. Njeno stablo je, s obzirom na karakter objekta, značajan motiv u centru ukupnog doživljaja kuće i dvorišta. Promišljanjem svih zatečenih vrijednosti, kroz princip transpozicije, stvoren je objekat koji predstavlja ekstenziju postojećih vrijednosti ali sa željom da se jasno čita kao novi vremenski sloj.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.