Search for:

Kategorija: Studentski rad

Autori: Sara Stijepović, Ognjen Mandić

Naslov: Predškolska ustanova – Vrtić i jaslice

Godina izrade projekta: 2021.

Opis rada

Analizom lokacije zaključili smo da uzimanjem elemenata iz urbanog koncepta bloka vrtića ne dolazimo do idealnog rješenja, s toga smo se odlučili za akonceptualno rješenje koje odstupa od konteksta bloka.

Kao polaznu ideju uzeli smo krug, jer nema početak, nema kraj, nema uglove, nema stranice. Smatrali smo da krug ne ograničava ali daje formu, u njemu i van njega je sve u pokretu i nudi potencijal. Krug i tačka imaju zajednička simbolička svojstva: savršenost, homo- genost, odsustvo razlikovanja ili podjele. Krug je znak sklada ‒ arhitektonske forme se često zasnivaju na dijeljenju kruga. S obzirom na činjenicu da se vrtić sastoji iz tri dijela: vrtića, jaslica i administracije, trebalo je razdvojiti te jedinice u cjeline ali ih takođe ostaviti u toploj vezi. Novi oblik vrtića predstavlja zatvoreni objekat, razdvajanjem cjelina dobijaju se tri dijela, koja oblikuju poluotvoreni objekat, koji svojom koncepcijom formira zaštitu oko atrijuma od buke, prolaznika i svega ostalog. Topla veza između jedinica vrtića, jaslica i administracije  ostvarena je u vidu prolaza koji se spajaju u jednu tačku, u sami centar atrijuma, gdje je posađeno drvo kao simbol života i znanja.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.