Search for:
u kategoriji Realizovano djelo

Kategorija: Realizovano djelo

Autor: AIM Studio d.o.o.,  Odgovorno lice: Ivan Milošević, d.i.a.

Naslov: Rekonstrukcija obalne zone u Sutomoru

Godina realizacije projekta: 2021.

Opis rada

Projekat rekonstrukcije obalne zone Sutomora obuhvata četiri cjeline, odnosno faze, i to su: cjelina

1 – Ulica Iva Novakovića i obalno šetalište, cjelina

2 – Funkcionalno zaleđe, cjelina

3 – Trg, cjelina

4 – Okolina Đurića potoka.

 

Prva od ovih faza je realizovana pred ljetnju sezonu 2021. i ona obuhvata funkcionalno zaleđe, odnosno zonu sa terasama lokala, koja je prepoznata kao najbolja polazna osnova za stvaranje novog vizuelnog identiteta Sutomora.  

Ova zona dužine 270 m obuhvata ulicu ispred samih objekata , kao i proširenje uz ulicu do plaže. U trenutku kada smo počinjali da se bavimo ovim projektom ulica bi se u ljetnjim mjesecima koristila kao pješačka zona, dok je od ulice do samog obalnog kamenog zida gotovo cjelokupan prostor bio pokriven terasama lokala kao i montažnim pergolama različitih visina, tipova, materijala itd. koji su varirali od lokala do lokala. Na ovaj način, osim preopterećenosti prostora, terase lokala ni po čemu nisu bile međusobno usklađene. Osim toga Sutomore je odlikovala i glasna muzika u ovoj zoni koja se takođe mješala zbog blizine terasa lokala.

Naš predlog bio je potpuno uklanjanje svih pergola, a da bi se što više rasteretio ovaj potez – umjesto novih fiksnih pergola koje zauzimaju prostor, projektovan je niz stubova povezanih gredom u ramove ‒ čineći kolonadu koja linijski markira prostor i daje mu karakter.Stubovi i grede su betonski, materijalizovani u bijelom livenom teracu. Između stubova smješta se mehanizam sa bijelim vodonepropusnim platnom koje se preko dana izvlači ‒ do 3,5 m sa svake strane, stvarajući prostor natkrivenih terasa obližnjih lokala. Na ovaj način dosadašnjim korisnicima ovog prostora se ne oduzima pravo na terasu, ali se ovaj potez uniformiše, i svodi isključivo na prostor ispod platna. Svaki segment između stubova je isti ‒ iznosi 7 x 7 m, može da smjesti maksimalno 12 stolova. Ukupno ima 15 segmenata, koji su grupisani u grupe od po tri, ukupne dužine 20 m, sa pauzama dužine 13 m sa zelenilom i klupama. 

Na istočnom dijelu zaleđa, gdje su prisutna stabla borova za terase lokala nisu postavljani ramovi sa tendama već jedra, a određene terase su u prirodnoj hladovini borova. Čitava zona od ulice do obalnog zida popločana je prefabrikovanim betonskim pločama nepravilnog oblika i velikog formata, koje su postavljene u redovima tako da se naizmjenično smjenjuju  ploče glatke i pjeskarene obrade, gdje se efekat posebno naglašava padom ugla sunčevih zraka tokom dana.

U ljetnjim mjesecima se koristi drugačiji režim saobraćaja u odnosu na ostatak godine, kad saobraćajnica Obala Iva Novakovića postaje pješačka zona. Takav režim saobraćaja se reguliše automatskim potapajućim stubićima postavljenim na početku i kraju saobraćajnice. U skladu sa tim saobraćajnica i šetalište su na istoj visinskoj koti, kako bi u ljetnjem periodu bile integrisane i koristile se kao jedinstveno šetalište. Takođe, i ulica je kao i šetalište popločana prefabrikovanim betonskim elementima, kako bi se izbjegla upotreba ivičnjaka. Korišćeni su prefabrikovani betonski pločnici otporni na smrzavanje, djelovanje soli, habanje i klizanje, otporni su na teški promet kamionskih i drugih vozila itd. Prostor između ulice i zone sa terasama lokala je popločan prefabrikovanim betonskim pločnicima dim. 10 x 10 x 8 cm, koji su postavljani u dvije obrade (glatkoj i pjeskarenoj) i dvije boje (svjetlijoj i tamnijoj sivoj) raspoređenim nasumice, poput mozaika.

Na vezi ove cjeline sa cjelinom budućeg trga realizovano je kružno proširenje ‒ pjaceta, oko koje je na dvije strane pozicionirano zelenilo sa klupama. U sredini pjacete postavljena je bista Iva Novakovića, zatečena na ovoj lokaciji. Kružna pjaceta je popločana  prefabrikovanim betonskim elementima dim. 10 x 10 x 8 cm postavljenim radijalno. Na zapadnoj strani formirano je novo lučno stepenište kojim se posjetioci sa ovog proširenja spuštaju do plaže. Zadržani su postojeći ogradni zid, zajedno sa dva postojeća stepeništa za spuštanje na plažu. Sva stabla na ovom potezu su ostavljena, uz dodavanje novih na upražnjenim mjestima između tendi. Na istočnoj strani se ovaj potez završava novoprojektovanim stepeništem i rampom.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.