Search for:

Kategorija: Realizovano djelo

Autori: Ivan Milošević, d.i.a., Andrej Mitrović, d.i.a.
AIM Studio d.o.o., Odgovorno lice: Ivan Milošević, d.i.a.

Naslov: Stambeno-poslovni objekat Premonte, Donja Lastva

Godina realizacije projekta: 2020.

Opis rada

Projekat stambeno – poslovnog objekta „Premonte” nalazi se u Donjoj Lastvi u Tivtu, na parceli površine 1.257 m². Bio je poseban izazov, iz više razloga, smjestiti objekat površine 1.508 m², spratnosti Su+P+2+Pk, kapaciteta 22 stana na ovu parcelu. Prije svega parcela je izraženo uska i dugačka, postavljena upravno na magistralu kao i na more u pravcu istok-zapad, a osim toga nalazi se u gusto izgrađenom bloku sa objektima velikih gabarita u neposrednoj blizini.

Pri projektovanju vodilo se računa da objekat na parceli bude pozicioniran na način da iskoristi maksimum od lokacije. Tako je i objekat dobio izduženu i usku formu i postavljen je maksimalno uz sjevernu stranu parcele, kako bi se ostvarila što veća udaljenost od komšijskih objekata sa juga, kao i da se svim stanovima omogući južna orijentacija.

U suterenskoj etaži je projektovana garaža koja zadovoljava kapacitete parkiranja ‒ jedno parking mjesto po stanu, koja obuhvata i odgovarajuće tehničke prostorije. Rampa za spuštanje u garažu je projektovana uz kanal na južnoj granici parcele. Kako je teren u padu ova etaža na zapadnoj strani parcele izlazi iz terena i stoga je prirodno provjetrena, što olakšava odimljavanje u slučaju požara.

Prizemlje je na koti trotoara uz magistralu odakle se i pristupa objektu. U ovoj zoni je projektovan jedan poslovni prostor okrenut prema ulici dok je u dužem dijelu prizemlja prema jugu ‒ projektovano 6 stanova ‒ jedan studio i pet jednosobnih stanova. Ravni krov garaže koristi se za formiranje terasa i bašta stanova u prizemlju.Na prvom i drugom spratu nalazi se po 7 stanova ‒ jedan studio i 6 jednosobnih stanova.

Svi stanovi na dužem dijelu fasade su zarotirani i svi dnevni boravci i terase stanova su orijentisani na more u pravcu jugozapada. Ova rotacija na fasadi formira testerastu multiplikaciju i stvara posebnu dinamiku Na krajevima objekta ‒ zapadnom i istočnom, stanovi su orijentisani u pravcu mora ili magistrale.

Potkrovlje je projektovano kao sprat povučen sa svih strana ‒ sa ravnim krovom, materijalizovan tamnosivim fasadnim malterom. Na potkrovlju su organizovana dva dvosobna stana sa prostranim terasama odvojenim žardinjerama. Na sjevernoj strani potkrovlja nalazi se niša sakrivena od pogleda sa svim spoljnjim jedinicama klima za čitav objekat.

Koridori su projektovani kao otvoreni prostori sa parapetnim ogradama visine 1m kako bi se smanjio uticaj vjetra i kiše. Otvoreni koridori su omogućili prirodnu ventilaciju i osvjetljenje kuhinja i kupatila preko visoko postavljenih prozora manjih dimenzija.

Volumeni objekta koje čine dva stana na krajevima ‒ istoku i zapadu su materijalizovani u lokalnom štokovanom kamenu sa otvorima oivičenim šembranama od istog kamena u glatkoj obradi. Ova dva volumena spojena su lučnom gredom u nivou ploče potkrovlja koja je lučna, u istoj materijalizaciji od kamena koja zatvara formu i daje kompaktnost objektu. U isto vrijeme natkriva balkone stanova na dužoj strani objekta. Ovi balkoni su obrađeni u tamnosivom fasadnom malteru, sa staklenim ogradama, a segmenti zidova između njih su obloženi „woodn” fasadnim kompozitnim panelima u imitaciji drveta, koji se nalaze i na drugim dijelovima fasade u vidu detalja.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.