Search for:
u kategoriji Studentski rad

Kategorija: Studentski rad

Autori: Mirko Popović, Žaklina Nježić

Naslov: Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga Golootočkih žrtava u Podgorici

Godina izrade projekta: 2021.

Opis rada

Objekti Željezničke stanice, Autobuske stanice, zajedno sa saobraćajnim čvorom javnog gradskog i prigradskog prevoza , koji se nalazi ispred ovih objekata, predstavljaju logičnu funkcionalnu grupaciju. Na jednom mjestu objedinjeni su različiti modeli i tipovi putničkog saobraćaja, a objekat Autobuske stanice ističe se značaj- nom arhitektonskom vrijednošću ali i svjedoči o radu i stvaralaštvu najznačajnije crnogorske arhitektice. Uprkos logičnoj funkcionalnoj, estetskoj i vrijednosnoj grupaciji, izostaje ambijentalni kvalitet ovog prostora, sinergičan prostorni nastup svih ovih činjenica. Nedostaje jasno definisan pješački parter i ambijent u kojem se susrećemo i opraštamo od grada, ambijent dočeka i ispraćaja putnika.

Zasnivamo dvije međusobno upravne ose. Osa X koja determiniše pravac upravno od bulevara do portala koji vodi do glavnog pristupa Željezničkoj stanici. Osa Y upravna je na osu X, a determinisana je ulazom objekta Autobuske stanice. Postojeći saobraćaj izmještamo tako što ga, u minimalno izmijenjenoj varijanti, translatorno pomjeramo po Y osi. Ovim potezom, ispred ulaza u stanice, oslobođena je površina dimenzija 140 m x 45 m. Paralelno X osi, nasuprot objektu Autobuske stanice, ređamo niz prizemnih transparentnih kubusa. U ovim objektima smještamo parterne funkcije kojima sadržajno obogaćujemo pješački parte: kiosk, cvjećara, poslastičarnica, suvenirnica, kafeterija, vertiklane komunikacije. Njihova dispozicija omogućava neomateno komuniciranje budućeg trga i pristupne saobraćajnice, na kojoj su formirane stanice gradskog prevoza i parkinzi taxi vozila.

Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.