Search for:

Žiri za dodjelu nagrade u kategoriji
Realizovano djelo i Studentski rad

Jedan od najznačajnijih slovenačkih arhitekata. Diplomirao je 1973. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, pod mentorstvom prof. Edvarda Ravnikara. Bio je dekan Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani, gdje kao redovni profesor predaje u oblastima urbanizma i arhitekture. Dobitnik je brojnih nagrada kao što su: Borbina nagrada, Prešern Award, Nagrada Salona arhitekture u Beogradu, Nagrada Arhitektonski dogadjaj godine (Beograd, 2011), European Architectural Award u Londonu, Platinum Pencil – nagrada slovenačke Komore zaarhitekturu i prostor.

Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu  (1986). Profesionalni angažmani u IMS-u, Energoprojektu, CIP-u i od 1989. godine u arhitektonskom birou prof. W. J. Krings u SR Nemačkoj. Od 1992. godine radi u sopstvenom birou, a 2007. sa Jelenom Ivanović Vojvodić osniva BIRO.VIA. Od 2014. angažovan u profesorskom zvanju na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonski fakultet.

Član je upravnih odbora Društva arhitekata Beograda, Muzeja istorije Jugoslavije, DOCOMOMO Srbija, Fondacije Arhitekta Ivanka Terzin, član Udruženja arhitekata Srbije, Planske komisije za arhitektonsko oblikovanje Skupštine grada Beograda kao i organizacionog tima Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

 

Angažovan na projektovanju stambenih i rezidencijalnih objekata, hotela, poslovnih i trgovačkih centara, sportskih objekata različite namene, adaptacijama i rekonstrukcijama objekata, enterijera javnih i privatnih prostora i dr.

Hrvatski arhitekta i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Stručno se usavršavao tokom 1989., 1992. i 1993. god. u Beču (ILBAU-G.m.bH) i Štutgartu (Biro Laage&Partner, BiroBehnisch&Partner). Sa Gordanom Domić 1993. god. osniva arhitektonski biro ARK. Vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu postaje 2007. god., a bio je i dekan od 2011. do 2018. godine. Višestruko je izlagao na autorskim i kolektivnim izložbama, a učestvovao je na stručnim i naučnim skupovima. Uz pedagoški rad, te naučno-istraživački rad koji je usmjeren na istraživanje modela stanovanja za starije te tipskih modela sportskih objekata, autor je i koautor više nagrađivanih rješenja na arhitektonskim konkursima, te realizacija stambenih, poslovnih, zdravstvenih, sportskih i školskih objekata.

Žiri za dodjelu nagrade u kategoriji
Kritičko-teorijski tekst

Hrvatski arhitekta i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je (1978), magistrirao (1994) i doktorirao (2000) na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik je Fulbright Visiting Research Award zapostdoktorsko istraživanje na College of Environmental Design UC Berkley, na kojem predaje na novoustanovljenim izbornim kolegijima, a bio je i gostujući profesor na univerzitetima u Crnoj Gori (Arhitektonski fakultet UCG; Fakultet Politehnike UDG) i Meksiku (Universidad Juárez Autónoma de Tabasco; Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla; Anahuac Mayab University; Tecnologico de Monterrey.). Autor je više naučnih knjiga i univerzitetskih udžbenika. Član je uredništva dva međunarodna časopisa, i izlagao je na više od 30 naučnih i stručnih skupova u Hrvatskoj i inostranstvu. Za knjigu Englesko-hrvatski stručni pojmovnik za urbaniste, prostorne planere, arhitekte i krajobrazne arhitekte 2015. god. dobio je Državnu nagradu za znanost u Hrvatskoj.

Srpska istoričarka arhitekture i umjetnosti, kustos – muzejska savjetnica Odsjeka za arhitekturu i direktorica Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu od 2011. g. Bavi se istorijom arhitekture XX veka. Kao kustos Odsjeka za arhitekturu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu rukovodi i uređuje Salon arhitekture od 2002. g. Autor je između ostalih i dve studijske izložbe: Paralele i kontrasti – srpska arhitektura 1980-2005 (2007) i Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919 – 2015 (2015) u Muzeju primenjene umetnosti. U svojstvu predsjednika Stručnog savjeta / Žirija učestvovala je u organizaciji nacionalnog nastupa Republike Srbije na XIV, XV i XVI Venecijanskom bijenalu arhitekture. U svojstvu komesara učestvovala je u organizaciji nastupa Republike Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. i 2019. g. Sarađivala je na projektima iz istorije srpske arhitekture XX vijeka u Institutu za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije,Urbanističkom zavodu grada Beograda. Učestvovala je na međunarodnim naučnim konferencijama i održala veći broj javnih predavanja iz oblasti srpske arhitekture novijeg doba. Autor je većeg broja naučnih i stručnih radova iz istorije arhitekture XX vijeka, između ostalih i zapaženih monografija (nasrpskomiengleskom): Arhitektura rezidencija i vila Beograda 1830-2000 (Beograd, 2002) i Paralele i kontrasti – srpska arhitektura 1980-2005 (Beograd, 2007). Član je u stručnim i strukovnim udruženjima (Docomomo, ICOM, ULUPUDS).Dobitnica je više nagrada i priznanja.
Hrvatski arhitekta, kritičar i kustos. Autor je i urednik više knjiga i publikacija, između ostalih Lifting the Curtain – Central European Architecture Networks, Transcending Oppositions / Tadao Ando’sRecent Works, Modernism-in-Between, Unfinished  Modernizations  – Between Utopia andPragmatism, Dizajn i nezavisna kultura i Suvremena hrvatska arhitektura – testiranjestvarnosti. Glavni je i odgovorni urednik časopisa za arhitekturu i kulturu Oris. Bio je kustos ili član kustoskih timova više velikih izložbi: 1960-te u Hrvatskoj (Muzej primijenjene umjetnosti, Zagreb), 3LHD-Interkacije (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb), Lifting the Curtain – Central European Architecture Networks (Bijenale arhitekture u Veneciji 2014), Unfinished Modernisations – Between Utopia andPragmatism (Umetnostna galerija Maribor), Architecture as Landscape (London Festival of Architecture 2010), Balkanology (Swiss Architecture Museum Basel,Architekturzentrum Wien), Continuity of Modernity (Architektur im Ringturm Wien) i drugih. Koautor je dvije sezone dokumentarne elevizijske serije Betonski spavači (HRT).Kao predavač i kritičar gostovao je na univerzitetima u inostranstvu, i nezavisni je ekspert Mies van der Rohe Award – Nagrade Evropske unije za za arhitekturu, te članekspertnog odbora Nagrade EU za Urbani javni prostor. Dobitnik je četiri nagrade Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za kritički i teorijski rad (2016, 2015, 2012, 2007).
Politika privatnosti

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi unapredio funkcionalnost stranica, prilagodio i analizirao saobraćaj. Informacije o korišćenju web-sajta djelimo sa partnerima za društvene mreže, analitiku i oglašavanje. Više o kolačićima pročitajte u Zaštita podataka o ličnosti na našoj web prezentaciji.